ПРОЕКТ «CPR4U»

 

БФ «Разом для України» спільно з БФ «Пацієнти України» та за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» започаткували та реалізовують всеукраїнський проект «CPR4U». Його метою є популяризація навичок надання серцево-легеневої реанімації серед населення через тренінги та просвітницькі кампанії. Окрім тренінгів, проект буде забезпечувати автоматичними зовнішніми дефібриляторами найбільш людні місця в містах України.

Раптова зупинка серця з невдалою серцево-легеневою реанімацією (СЛР) є третьою по поширеності причиною смертності в розвинених країнах. При раптовій зупинці серця можливість вижити в позалікарняних умовах становить 2–10%.

У Європі та США щороку від раптової зупинки серця помирає 700 000 людей. Багато з цих життів можна було б врятувати, якби більше пересічних громадян мали навички проведення серцево- легеневої реанімації та дефібриляції.

В Європі та США час реагування служб екстреної медичної допомоги може становити до 6–12 хвилин. На жаль, в Україні час реагування в мирний час набагато довший. В умовах військових дій ситуація ще гірше, швидка може їхати 1-1,5 години. Після зупинки серця мозок починає відмирати через 3–5 хв через відсутність кровотоку.

ОГЛЯД ПРОГРАМИ «CPR4U»

Програма «CPR4U» передбачає проведення 8 тренінгів із серцево-легеневої реанімації (СЛР) для цивільного населення (в тому числі пацієнтської спільноти) у різних містах України. У партнерстві з місцевими та регіональними органами влади та інституціями, ми також встановимо дефібрилятори для серцево-легеневої реанімації (по два в кожному місті), щоб люди мали доступ до проведення серцево-легеневої реанімації в надзвичайних ситуаціях і за потреби.

За допомогою цих тренінгів ми безпосередньо навчимо щонайменше 3000 людей, поширимо культуру СЛР та поінформуємо понад 300 000 людей про проект та важливість знань і навичок серцево-легеневої реанімації.

В рамках проекту буде проведено:

– 8 тренінгів для громад України через співпрацю з місцевими органами влади;

– Поширено культуру СЛР та проведено адвокаційну роботу з місцевими органами влади;

– Встановлено мінімум 12 дефібриляторів та створено актуальну карту встановлених дефібриляторів в Україні;

– Інституціям органів місцевої влади надано за потреби засоби для ефективного надання першої медичної допомоги;

– Залучено мінімум 1000 бенефіціарів із пацієнтської спільноти.

Тарас Репицький

Керівник проєкту «First responders and defenders» БФ «Разом для України»

«Ми проводимо ці тренінги для того, щоб в українців було розуміння, як діяти у непередбачуваних ситуаціях. Це важливі навички, завдяки яким можна врятувати не одне життя. Уміння надавати домедичну допомогу завжди було важливим, а в часи війни воно стало ще більш актуальним».

Критерії відбору громад до співпраці будуть визначатись зі складових запиту, готовності впроваджувати системні зміни в сфері поширення культури CPR, залучення пацієнтської спільноти та сталості співпраці.

– Стрий

– Луцьк

– Тернопіль

– Чернівці

– Івано-Франківськ

– Вінниця

– Дрогобич

– Калуш

Під час заходів кваліфіковані тренери навчатимуть усіх охочих надавати домедичну допомогу, вживати реанімаційних вправ і користуватися дефібриляторами. Такі навчання сприятимуть зростанню кількості людей, які володіють навичками BLS (Basic Life Support). Це вкрай важливо, адже серцево-судинні захворювання посідають перше місце у рейтингу смертності українців. Фахова вчасна допомога таким пацієнтам є вирішальною. Однак часто саме домедична допомога, яку можуть надати люди без спеціальної освіти, дозволяє зберегти життя до приїзду швидкої.

БФ “Разом для України” встановили дефібрилятор і провели навчальні курси у Дрогобичі в рамках проекту «CPR4U»

Kharkiv, the vibrant heart of northeastern Ukraine and its second-largest city, faces a brutal reality. As a major center of culture, education, and industry, Kharkiv, like Mariupol, Kherson, and other cities, faces unjust and unwarranted destruction.

 

Razom is doing everything we can to respond to the needs on the ground in Kharkiv, delivering aid through our programs.

 

Donate today and stand with Kharkiv!